Nuoren naisen tarina postikorttialbumissa

Postimuseossa Tampereella on parhaillaan näyttely Eläintarha 4 – nuoren Gesondan tarina. Näyttely on koottu 800 vanhan postikortin kokoelmasta.

Sain kokoelman tutkittavaksi muutama vuosi sitten. Ainoa, mitä siitä tiedettiin, oli se että kaikki kortit oli lähetetty yhdelle henkilölle vuosina 1898 – 1904.

Kortit ihastuttivat heti. Niitä oli saapunut ympäri maailmaa. Ne olivat kauniita, jopa osoitepuoli oli taidetta, koska kaikkien lähettäjien käsiala oli kaunista menneen ajan tyylin mukaan.

Lähettäjistä nousi esiin muutamia henkilöitä, joiden viestit herättivät kiinnostusta ja uteliaisuutta. Korteissa oli tarkkoja asiatietoja, suomen historiaa ja kaukomaiden tunnelmia. Ystävättäret lähettivät iloa ja huumoria sisältäviä viestejä nykyajan facebookin tapaan. Sulhasehdokkaat kirjoittivat romanttisia ja kaipaavia kortteja.

Vähitellen kortit toivat esiin myös niiden vastaanottajan, nuoren ruotsinkielisen Gesonda Söderbergin. Korteista löytyi koko hänen elämänsä, perheensä, työnsä. Syntymäpäiväonnittelut antoivat tiedon syntymäajasta, kihlausonnittelut tulevasta avioliitosta.

Osoitteet kertoivat, että nuori itsenäinen Gesonda asui vuosina 1897-1899 mm Aleksanterinkadulla, Mikonkadulla, Abrahaminkadulla ja Yrjönkadulla. Uuden vuosisadan alkaessa Gesonda siirtyi töihin Poriin, jonne kortteja saapui useaan osoitteeseen.

Gesonda oli kertonut ystävilleen, että hän kerää postikortteja. Hän laittoi ne kauniisti hienoon jugendtyyliseen albumiin. Siellä kortit olivat unohduksissa näihin päiviin asti, kunnes albumi löytyi Orivedellä vanhan talon ullakolta.

Tämä korttikokoelma tuo esille hienon kokonaisuuden menneestä maailmasta. Postikorttien voima näkyy hyvin, koko perhe ja Gesondan ystävät elävät todellisina henkilöinä korttien takana.

Myöhemmin löytyi yhteys hänen lapsenlapseensa, joka kertoi mumminsa elämästä. Koko suku asui osoitteessa Eläintarhan huvila 4 Töölönlahden rannalla. Huvila purettiin hieman Gesondan kuoleman jälkeen ja paikalle rakennettiin Helsingin Kaupunginteatteri.

Tämä näyttely on muistuttamassa siitä, että postikorteilla on valtava merkitys. Ne sisältävät sukujen, perheiden ja ystävien historiaa. Korteissa kuvastuu myös aikansa taide ja tavat.

Kaiken tämän historian voi nyt nähdä marraskuussa 26. päivään asti Postimuseossa.

Anita Seppovaara