Kuvittaja Virpi Pekkala

Kerro itsestäsi. Kuka olet ja mitä teet? Olen Virpi Pekkala os. Salokannel syntynyt 1.12.1945 Helsingissä.

Toimin kokopäivätoimisena kuvittajana vuodesta 1980, jolloin perustimme Pekkala Oy:n mieheni kanssa. Aluksi piirsin puulevyille kuvia jotka sitten kehystimme, Forma messuilla myimme ne lahjatavaraliikkeille ympäri Suomea ja vientiäkin oli aina Japaniin asti. Vähitellen kortit tulivat päätuotteiksemme, siinä ohessa tein lastenkirja kuvituksia, postimerkkejä, yms.

Piirsin myös paljon kortteja yrityksille ja yhteisöille. Tätä jatkui pitkälle 2000 luvulle, tällä hetkellä jatkan edelleen vähän leppoisammin. Yhteistyö yritykseni Paletti Oy:n kanssa alkoi vuonna 2013.

Miten sinusta tuli postikorttitaiteilija? Kortteja olen piirtänyt aina – jo lapsena. Ensimmäiset käsin piirtämäni kortit myin 60-luvulla Kalevala Korun lahjatavaraliike Lahjavakkaan. Osallistuin myös monenlaisiin messuihin ja myyjäisiin jossa möin puutaulujani ja käsin piirtämiäni kortteja. Ensimmäiset painetut korttini möin vuonna 1981 Forma messuilla. Ajan myötä taulut jäivät pois ja korteista tuli päätuotteemme ja on sitä edelleen.

Olen myös saanut kannustusta uralleni, minut valittiin pariinkin kertaan postikorttiyhdistys Apollon taiteilijaksi, myös Postilta sain vuonna 2004 Vuoden postikorttiteon kunniakirjan, tänä vuonna 2017 olen Postcrossareiden ”Vuoden taiteilija”.

On olemassa myös Virpi Pekkala-kerho ry, jonka korttieni keräilijät perustivat vuonna 2003. Monista kerholaisista on tullut ihan läheisiä ystäviäni.

Miten ja missä työskentelet? Piirrän edelleen kuvat käsin, käyttäen akvarelli ja peitevärejä ja tussia. Olen aina työskennellyt kotona. Ennen vuotta 1980 ollessani vielä työssä mainostoimistossa, piirsin öisin keittiön pöydän kulmalla. Nyt minulla ihana oma työhuone.

Miten saat inspiraation? Onko sinulla lempiaiheita? En ole ikinä odotellut inspiraatiota. Alan piirtää kun on aika tehdä esim. joulukortit ei haittaa vaikka ulkona on suvi suloinen. Ainahan ideoita tulee kun katselee ihmisten toilailuita tai luonnon kiertokulkua. Lempiaiheitani ovat tontut, enkelit, pääsiäisnoidat ja tietenkin ne ihmisten hassut tilanteet. Usein kun piirrän, kuvasta tulle tarina, jonka yritän kertoa kortin nimessä, siksi korteillani on aina nimi.

Kerro jokin asia mistä erityisesti pidät. Perustele. Puutarhan hoito on lempipuuhaani nykyään, ei muuten kiinnostanut nuorempana pätkääkään. Kuvien tekeminen on yhä ykkösasia mistä pidän, sanon aina että toivottavasti kuukahdan kukkapenkkiin pensseli toisessa ja lapio toisessa kädessä kun on aika lähteä. Uusimpana riemuna on akryyliväreillä maalaaminen naivistisia tauluja.

Paras neuvo, mikä sinulle on annettu. Ole oma itsesi ja piirrä mitä tunnet.

Mitä ilman et tulisi toimeen? Perhettäni, piirtämistä, ja sitten sitä puutarhaa…

Virpin työhuoneessa riittää valoa työskentelyyn. Joulukorteista tutut hauskat joulutontut asuvat täällä kesäisin odottamassa joulun kiireistä sesonkia.