Kuvittaja Sirkku Linnea

Kuka olet ja mitä teet? Olen Sirkku Linnea. Olen kuvittaja. Etupäässä teen kustantajille kirjankuvituksia ja mm. postikortteja Paletille ja on tullut tehtyä myös televisioon Pikku Kakkoselle lastenohjelmien kuvituksia. Kuvittamani ympäristötiedon oppikirja palkittiin Frankfurtin kirjamessuilla hopeasijalla vuonna 2006. Biologian kuvittaminen on ollut minulle rakas aihe.

Millainen on taustasi? Kuvittaminen kuului Lahdessa Muotoiluinstituutissa opiskeluohjelmaan ja opettajani Matti Kota sai minut innostumaan nimenomaan kuvittamisesta. Ensimmäiset postikorttisarjani piirsin Paletille 2005. Olen tehnyt mm. keijuhoroskooppisarjan sekä noitahoroskooppisarjan. Myös kirjoittamastani ja kuvittamastani ”Suomalainen eläinhoroskooppi” -kirjasta on julkaistu yksittäisiä kuvia postikortteina.

Miten ja missä työskentelet? Kotona omassa työhuoneessa ja kesällä puutarhassa pihamökissä.

Millaisista teemoista teet taidetta? Minua kiinnostaa vähän pelottavat satujutut ja kiero huumori. Myös naturalistiset, tarkat aiheet ovat minulle rakkaita. Niiden parissa pääsee nyhräämään pienten yksityiskohtien kanssa.

Kerro jokin tilanne joka on inspiroinut sinua. Minulla on niin vilkas mielikuvitus, ettei siihen paljon tarvita. On helppo vaihtaa näkökulmaa tuttuihinkin aiheisiin ja löytää se itselle sopiva vinksahtanut vinkkeli. Luonto tietenkin inspiroi.

Mistä pidät työssäsi? Kyllästyn helposti, joten kaikki uusi inspiroi. Olisi mahdotonta ajatella sukkien kutomista harrastuksena, koska silloin pitäisi tehdä toinenkin samanlainen. Kirjoitan myös runoja – haluaisin kirjoittaa intohimorunokirjan. Haluan ajatella ja suunnitella rauhassa usein pitkäänkin, toteutus tapahtuukin sitten melko vauhdilla. Joskus kaipaan hieman kannustusta. Apuna ystävälle olen ideoinut mm. lastenlauluihin sanoja, jotka ovat sitten päätyneet videoina Youtubeen.

Mikä olisi sinun unelmaprojektisi? Unelmaprojekteja olisi useampiakin mielessä mutta ehkä tällä hetkellä eniten inspiroisi saada työn alle mielessäni kiekkuva uusi käsikirjoitusidea kuvituksineen. Minulla on mietittynä muinaiseen maailmaan sijoittuva tarina ja siihen erittäin raskas ja työtä vaativa kuvamaailma, mutta toteutus tyssää käytännön seikkoihin – kun se tietäisi taas sellaista puolen vuoden tai vuoden työrupeamaa omalla kustannuksella. Apurahahakemuksia en osaa runoilla menestyksekkäästi ja kirjojen myynti jää usein sen verran pieneksi ettei tekijänpalkkioilla elä. Teen varmaan tuon jutun joskus kuitenkin tulevaisuudessa hitaasti ja huolella, sillä ei niistä ideoista pääse muulla tavoin eroon, ne vaivaavat mieltä.

Paras neuvo mitä sinulle on annettu? Ohjenuora, joka on jäänyt päähäni on Buzz Lightyearin Toy Story (Leluelämää) -leffassa tokaisema ”kohti ääretöntä ja sen yli”. Sitä voi pitää hyvänä neuvona missä tilanteessa tahansa.

Mitä ilman et tulisi toimeen? Suklaa – jos suklaa loppuisi, loppuisi urani kuvittajanakin (nauraa). Vakavasti sanoen, ilman omaa rauhaa en tulisi toimeen. Oma rauha, oma tila. Ja suklaa.

Kuvittaja Sirkku Linnea Hämeenlinnassa Wetterhoffin talossa maalaamassa pieniä kuvituksia vierailioille huhtikuussa 2017.
Kuvittaja Sirkku Linnea Hämeenlinnassa Wetterhoffin talossa maalaamassa pieniä kuvituksia vierailijoille huhtikuussa 2017. Telineessä Sirkun Paletille suunnittelemat ja kuvittamat mainiot keijuhoroskooppikortit.