Suomen postcrossingyhdistyksen jäsenet Ahvenanmaalla.

Suomen postcrossingyhdistyksen jäsenet matkustivat Ahvenanmaalle Åland Postin vieraaksi kesäkuussa 2016

Postcrossing on postikortin ylin ystävä

Suomen postcrossing yhdistys

Nykyisin postilaatikko on monelle synonyymi luukulle tai laatikolle, johon ilmestyy mainoksia, ehkä silloin tällöin myös tylsiä ikkunakuoria, vaikka laskutkin menevät useimmiten jo suoraan verkkopankkiin. Ei ole kuitenkaan kauaakaan, kun posteljoonien kantolaukut pullistelivat kirjeitä ja postikortteja. Muistatko, milloin itse lähetit tai sait käsinkirjoitetun kirjeen tai postikortin? Eikö tuntunutkin erityiseltä?

Mainospostiin kyllästyneinä portugalilaiset Paulo Magalhães ja Ana Campos loivat vuonna 2005 Postcrossingin, järjestelmän, jossa tarkoituksena on lähettää ja vastaanottaa postikortteja. Jokaista lähettämääsi postikorttia kohden saat itse yhden. Järjestelmän viehätys on kuitenkin siinä, että et voi itse valita kenelle tai mihin lähetät postikortin, tai keneltä saat postikortin. Saatat löytää itsesi kirjoittamasta postikorttia australialaiselle eläkeläisrouvalle tai kiinalaiselle opiskelijanuorukaiselle.

Postcrossing alkoi ystäväpiirissä, mutta laajeni nopeasti puskaradion kautta ja eri kanavien kautta päivittäin kasvavaksi harrastukseksi, jossa on tätä kirjoittaessa 676 000 harrastajaa 208 eri maassa. Suomen vahva perinne korttien ja kirjeiden kirjoittamisessa näkyy siinä, että Suomi on edelleen väkilukuun suhteutettuna maailman aktiivisin Postcrossing-maa. Suomessa on yli 20 000 harrastajaa, jotka ovat lähettäneet maailmalle kohta 2,8 miljoonaa postikorttia.

Suomi on myös yhdistysten luvattu maa. Loppuvuodesta 2015 Tampereella Vapriikissa perustettiin maailman ensimmäinen postcrossing-harrastajien yhdistys, Suomen postcrossingyhdistys ry. Jäseniä yhdistyksessä on jo yli 500. Yhdistyksen tarkoituksena on postcrossing-tietoisuuden lisääminen entisestään ja harrastajien harrastusmahdollisuuksien lisääminen. Yhdistys järjesti kansainvälisen postcrossing-tapaamisen elokuussa 2016 Helsingissä. 26.-28. toukokuuta yhdistys järjestää Tampereella toisen kansainvälisen postcrossing-tapaamisen, joka on tähänastisista ei vähempää kuin maailman suurin. Osallistujia on tällä hetkellä tulossa yli sata viidestätoista eri maasta. Tampereelle tulevat myös Postcrossingin perustajat Paulo ja Ana.

Mitäpä jos kokeilisit itse? Harrastus ei maksa enempää kuin postikorttien ja –merkkien verran. Voit rekisteröidä itsellesi tilin palveluun osoitteessa postcrossing.com, sen jälkeen voit pyytää järjestelmää arpomaan itsellesi osoitteen, johon lähetät kortin. Korttiin kirjoitat myös kortin yksilöllisen tunnuksen. Kun vastaanottaja korttisi saatuaan rekisteröi samalla sivustolla tunnuksen, sinun osoitteesi arvotaan jollekin toiselle harrastajalle jossain päin maailmaa, ja on sinun vuorosi saada postia. Alussa matkalla voi olla enintään viisi korttia kerrallaan, mutta sallittu määrä kasvaa ajan ja lähetettyjen korttien määrän kasvaessa. Voit ottaa osoitteita omaan tahtiisi, ei ole mitään pakkoa lähettää kortteja tiettyä määrää jollain aikavälillä.

Ja kun harrastus vie mennessään, voit liittyä vaikkapa suomalaisten postcrossaajien yhdistykseen ja osallistua erilaisiin tapahtumiin ja matkoihin.

Kauan eläköön postikortti!

Marko Kulmala
Puheenjohtaja
Suomen postcrossingyhdistys ry

Lisätietoa:
– Postcrossing-palvelu: www.postcrossing.com
– Suomen postcrossingyhdistys ry: www.postcrossingyhdistys.fi

 

Helsingin kansainvälisessä postcrossing-tapaamisessa Suomenlinnassa kirjoitettiin yli 10 kiloa postikortteja elokuussa 2016.