Valokuva @ Hannu Hautala

Yhdessä suomalaisen työn puolesta

Paletti on työllistänyt 95 vuotta suomalaisia ja Suomalaisen Työn Liitto on edistänyt teoillaan työn merkityksellisyyttä 105 vuotta. Siinä on historiaa kerrakseen ja voimme kaikki olla ylpeitä osaamisestamme varsinkin näin Suomi 100 -juhlavuonna – Yhdessä!

Suomalaisen Työn Liitto on poliittisesti sitoutumaton, voittoa tavoittelematon ja jäsentensä omistama järjestö, johon kuuluu jo yli 3000 erikokoista yritys- ja yhteisöjäsentä. Jäseniämme yhdistää halu toimia suomalaisen työn puolesta ja viestiä suomalaisesta osaamisesta.

Meillä kaikki lähti liikkeelle Tampereen kauppaseurasta, 21. päivä syyskuuta 1912. Maan kauppa- ja teollisuusyhdistysten edustajat päättivät järjestää Suomalaisen viikon, jolla voisi edistää suomalaisen elinkeinoelämän tilaa. Voi hyvinkin olla, että Paletin perustajajäseniä oli mukana pohtimassa tätä asiaa.

Avainlippu voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Kotimaisuusaste tarkoittaa suomalaisten kustannusten osuutta tuotteen tai palvelun omakustannusarvosta. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen tai palvelun tuotantoon kohdistuvat kustannukset. Merkin käyttöoikeuteen vaadittavat tiedot tarkistetaan yrityksiltä vuosittain. Tiesitkö, että ensimmäiset Avainlippumerkit myönnettiin mm. Norlynin sukkahousuille, Finnmatchin tulitikuille ja Nokian wc-paperille vuonna 1975?

Muistan hämärästi jo nuoruudestani kuvia ”Osta suomalaista” -kampanjoista sekä televisiossa että ulkomainoksissa. Ostamalla suomalaista voi pikkuisen röyhistää rintaansa, että taas tuli kannatettua kotimaista työtä ja tuotantoa. Vietämme joka vuosi Osta työtä Suomeen -päivää, joka on joulukuun ensimmäinen perjantai. Teemapäivällä halutaan muistuttaa kuluttajia kotimaisen työn tärkeydestä.

Tee sinäkin sinivalkoinen valinta, se työllistää!

Sinivalkoisesta Valinnasta löydät kaikki Avainlippu- ja Design from Finland -merkin käyttöoikeuden saaneet tuotteet ja palvelut sekä yritykset, joille on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkki.

Kävin taannoin Paletin tehtaalla tutustumassa yritykseen ja ihastelin sitä valtavaa korttien määrää koska olen myös postikortin suurkuluttaja – ilahdun joka kerran, kun postikortti tai kirje kolahtaa postiluukustani ja aina löytyy sopiva kortti ystävälle lähetettäväksi. Sen arvo on ja pysyy ainakin minun maailmassani ja parasta kun postikortti ilahduttaa aivan yllättäen ilman erityistä merkkipäivää tai syytä. Ketä Sinä voisit ilahduttaa kortilla juuri nyt?

Kirjoittaja on Avainlippu-merkin Brand Manager, joka opastaa yrityksiä merkin käytössä ja pitää yhteyttä jäseniin.